Vodafone, Netgsm, Türk Telekom ve Turkcell operatörlerinde arama başarısız oldu hatası, iPhone cihazlarda sıkça karşılaşılan ve çoğu kullanıcıda anlık olarak oluşabilen bir sorundur. Telefon modeline göre değişiklik gösteren bu uyarı mesajı, Android cihazlarda arama sonlandırıldı şeklinde karşımıza çıkar. Bu yazımızda, her iki uyarı mesajının anlamını ve bu durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini ele alacağız.


Bu sorun, en çok İstanbul’da yaşanan deprem sırasında ortaya çıkmış ve birçok kullanıcı servis yok ve arama başarısız oldu sorunlarıyla karşılaşmıştı. Bugün ise, virüs nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve bayram dönemindeki yoğun şebeke kullanımı nedeniyle benzer bir hata oluştu. Şebeke yok mesajı alan kullanıcıların sayısı hızla arttı. Bu durumda, çözüm için beklemekten başka yapabileceğiniz pek bir şey yok.
Çoğu kişi iletişim için WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Operatör testlerinde Turkcell’in aktif olduğunu söyleyebiliriz, ancak bazı bölgelerde sinyal çekim seviyelerinde düşüklük yaşanabilir.
Yakınlarınızla iletişim kurmak için BiP, WhatsApp ve benzeri uygulamaları tercih edebilirsiniz. Ancak, internet bağlantısını WiFi üzerinden sağlamanız gerekebilir. Ayrıca, iPhone servis yok hatası hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.
Arama başarısız oldu hatasının nedenleri ve kontrolleri
- Sinyal yetersizliği: Baz istasyonu yetersiz kalıyorsa, bulunduğunuz bölgede sorun varsa ya da telefonun şebekesinde soru varsa, arama başarısız oldu uyarısı çıkar. Bu durum genelde baz istasyonun yetersiz kalması, afedlerde ve kötü hava şartlarında ortaya çıkmaktadır.
- Ağ sorunları: Operatör ağında sorunlar varsa veya bakım çalışmalarına başlanmışsa, aramalarda sıkıntılar yaşanır. Bunun denemesini başka bölgelerde yapmanızı öneririz.
- Uçuş mod etkin olması: Yanlışlıkla uçuş modu açık kalmış mı kontrol edin. Teknoloji ile alakalı olan ya da olmayan birçok kullanıcı az çok bu durumla karşılaşır. Özellikle, telefonu eline geçiren çocuklu evlerde ve yaşlılarda daha sık görülür.
- Hesap bakiyesi veya tarife sorunları: Cep telefonu hattınızda yeterli bakiye olmadığında ya da ödenmemiş bir fatura arama yapmada sorun yaşatır. Bununla alakalı bazen operatörden bir uyarı gelmeyebiliyor. Bunun için operatör mobil uygulamasından gerekli kontrolleri yapın.
- Ağ ayarlarının yanlış olması: Yanlış yapılandırılmış şebeke ve ağ ayarları, arama başarısız oldu hatasına yol açar. Ağ ayarlarını sıfırlayabilirsiniz. “Ayarlar -> Genel -> Aktar veya Sıfırla -> Sıfırla” seçeneği ile ağ ayarlarını sıfırlamayı deneyin.
- Yazılım güncellemeleri: Telefondaki işletim sistemi veya sistem güncellemeleri ve uygulama güncellemeleri, “arama başarısız oldu” uyarısına kimi zaman neden olabiliyor. Bu bazen, tam tersi, güncellemelerin yapılmamasından kaynaklı da yaşanabiliyor. Burada ilk önce telefonu kapatıp açmalısınız ve denedikten sonra hala aynı uyarı ekrana düşüyorsa, sistem güncellemeleri ile uygulamaların güncelliğini kontrol etmelisiniz.
- Uygulama sorunları: Sonradan yüklenen uygulamaların kaldırılması ya da durdurulması önerilebilir.
- Operatörünüzle iletişime geçmeyi düşünün: Operatörünüzle görüşün ve varsa ağ sorunları hakkında bilgi almaya çalışın. Birde hattınızı operatörde resetletin. Hat resetleme zaman zaman geçici durumları düzeltir.
- Sim kart testi: Sim kartınızı cihazınızdan çıkarın ve temas alanını hafif nemli bir bezle silin ve deneyin. Duruma göre, sim kartınızı başka bir telefonda deneyin ve aynı zamanda başka bir sim kartla telefonunuzu deneyin.

Arama başarısız oldu sorunu için genel adımlar
- Telefonunuzu önce kapatıp açarak test edin.
- Ardından, şebekeyi 3G’ye alarak kontrol edin. LTE kullananlar için de aynı testi yapmalarını öneriyoruz. Bazen bu değişiklikten sonra cihazı kapatıp açmak gerekebilir.
- Yoğun kullanım olan bölgelerde, her baz istasyonu aynı anda belirli bir kullanıcı sayısına hizmet verebilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak, başka cihazlardan da kontrol yapmanız önemlidir.
- Çevrenizde veya ailenizde Turkcell, Bimcell, Netgsm veya Vodafone hat kullanan biri varsa mutlaka kontrol edin. Sorun yoksa, onların hattını kendi cihazınızda deneyin.
- İnternet bağlantısını keserek arama yapmayı denemek de önemlidir.
- Uygulamalarda bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edin.
- Ülke genelinde herhangi bir olumsuz gelişme var mı araştırın.
Not: “Arama başarısız” hatası, her telefonda aynı metinle görünmeyebilir. Huawei ve Xiaomi gibi telefonlarda da aynı kontroller yapılmalıdır. Telefon kaynaklı sorunlarda, aşağıdaki adımları uygulamaya devam edin.


iPhone kullananlar için:
Cihazın ayarlarından “Hücresel” kısmını açın.
“Seçenekler” bölümüne girin ve ilk kısımda bulunan alandan VoLTE’yi kapatıp 3G’yi seçin. Daha sonra cihazı yeniden başlatmayı deneyin.
Ardından “Genel” kısmına giderek “Sıfırla” seçeneğiyle “Ağ ayarlarını sıfırla” seçeneğini kullanın. Gerekirse diğer ayarları da sıfırlayabilirsiniz.
Test sırasında “Arama sonlandırıldı” yazısı çıkmasına rağmen şebeke görünüyorsa, operatör isminin Türk Telekom olarak göründüğünden emin olun. Daha önce benzer bir durumda Avea yazdığı da görülmüştü.


Türk Telekom arama sonlandırıldı hatası
Şimdi oluşan sorunun, genel olarak birçok kullanıcıyı etkilediğini söyleyelim. Cihazları açıp kapatarak ve şebeke ayarlarını değiştirerek çözmeye çalışanlar oluyor. Genelde deprem ve bayram gibi faktörler, belli bir süre böyle uyarılara neden olabilmekte. Biz yine de, genel arıza giderildikten sonra sorun yaşamaya devam eden kullanıcılar için ne yapılması gerektiğini anlatacağız.

Cihazlar yeniden başlatıldıysa, aşağıdakilerle devam edelim:
- Şebeke ayarını “Otomatik”ten “Manuel”e çekelim.
- 4.5G, yani LTE’den 3G’ye geçiş yapalım.
- SIM kart kontrolünü yapınız. İsterseniz SIM kartı başka bir cihazda deneyebilirsiniz.
- Cihaz kaynaklı durumlar da olabiliyor. Örneğin, IMEI kopyalanmış olabilir ve bu durum şebekenin gitmesine neden olabilir.
- SIM kart uyumsuzluğu görülebiliyor. Eski SIM kartları yenisiyle değiştiriniz.
Samsung arama yapılamıyor sorununda, operatör yazısı ekrana geliyor ve alınan hata hızlı şekilde görünüp kaybolabiliyor. Bu nedenle, uyarıları fark edemeyebileceğinizden sorunun anlaşılması için dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin, Xiaomi’de “Arama sonlandırıldı” uyarısı hiç görünmeyebilir.

Telefonun şebekesinde sorun varsa
Şebeke çekmiyor sorunu için Android telefonlarda farklı bölümlerden işlem yapılması gerekirken, iOS’ta daha farklı işlemlerle karşılaşacaksınız. Yapılması gereken, durum analizi ve buna bağlı olarak çıkan sonuca göre atılacak çözüm adımlarıdır.
Üst kısımdakilerin tümü denendi ise ve cihazı işaret eden bir bulgu varsa:
- Öncelikle, ne zamandan beri sorun yaşadığınızı belirlemeniz gerekiyor. Örnek: 2 gündür. Bu süre içerisinde cihazınızda neler yaptığınızı analiz etmeniz gerekir.
- Sorun yaşanmadan önce bir uygulama yüklediyseniz, kaldırın ve tekrar deneyin.
- Güncelleme yapıldıysa ve geri alınabiliyorsa, kesinlikle geri döndürün.
- Herhangi bir ayar değişikliği yaptıysanız, eski haline getirin.
- Şebekeyle alakalı ayarların gözden geçirilmesi gerekiyor. Örnek: Görsele bakmanız yeterli olacaktır.
- Farklı SIM kartlarla test edin.
- Ayarlar sıfırlanabilir.
- Format atılabilir.
- Bilgisayar aracılığıyla sıfırdan yazılım yüklenebilir.
Türkiye genelinde yaşanan şebeke yok sorunu, daha önce operatör altyapısında deprem nedeniyle çıkan arızadan dolayı yaşanmıştı. Bugünkü durum ise, yoğun kullanıma bağlı olarak erişim sorunlarına neden oldu.
En çok etkilenen illerin başında yine İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler yer aldı. Tüm şehirlerde, belli saatlerde aksaklıklar yaşandığı görüldü. Yaklaşık 3-4 saat boyunca, çoğunlukla Türk Telekom abonelerini aradığımızda “başarısız” mesajı aldık.
iPhone arama başarısız oldu sorunu için atılacak tüm adımları sizlerle paylaştık. Bu seçeneklerin bir kısmı, “arama sonlandırıldı” hatası için de geçerlidir.